Ben je wettelijk verplicht te vertellen dat je hiv hebt voordat je seks hebt met iemand?

NEE, in Nederland ben je dat niet verplicht en in Nederland is het niet strafbaar als u uw hiv status naar uw sekspartner verzwijgt. Het is wel verstandig dit te vermelden als u geen medicijnen gebruikt, maar wanneer u medicijnen gebruikt en uw virus volledig is onderdrukt dan kunt u via seks hiv niet overdragen (zie N=N op de hiv pagina of op de website van de    HIV vereniging vertellen of niet?).


Gelukkig wordt in ons land het hebben van hiv niet gecriminaliseerd. Rond 2000 waren er wel een aantal rechtszaken tegen mensen met hiv die door hun (seksuele) partner waren aangeklaagd omdat ze hun hiv-status niet zouden hebben verteld en toch seks zonder condoom hadden gehad. Deze rechtszaken kwamen tot een einde toen de Hoge Raad in 2007 een uitspraak deed.

 

De Raad vond toen, en dit geldt nog steeds, dat het een gezamenlijke verantwoording is om hiv ter sprake te brengen. In Nederland zijn beide seksuele partners verantwoordelijk voor hun eigen daden en keuzen. U bent geen moordenaar als u iemand besmet en niemand kan hiervoor een rechtszaak beginnen en u ter grondslag doodslag of poging tot moord ten lasten te leggen. Seksuele partners zijn zelf verantwoordelijk voor hun eigen daden, en daarmee ook de keus om met of zonder condoom te vrijen.

 

Wanneer u besmet bent geraakt, dan weet u niet zeker of dit wel van een specifieke persoon kan komen. Een persoon is alleen besmettelijk wanneer hij of zij geen medicijnen gebruikt, en daarbij komt kijken dat u moet weten, dat er niet een hiv-1 type is, maar meerdere groepen en subtypen, en u raakt altijd besmet met dezelfde subtype als uw seksuele partner, maar ook kunt u meerdere subtypen hiv oplopen, dit noemen we een co-infectie. Verder komt hierbij kijken dat hiv geen doodsvonnis is, en u met de medicijnen oud kunt worden en dezelfde leeftijd kan bereiken als een persoon zonder hiv. Om dit aan te kunnen tonen om duidelijkheid te geven of die persoon u daadwerkelijk heeft besmet, moeten beide personen worden onderzocht op het type hiv dat u heeft.

Wanneer kan er met medicatie worden begonnen?

Vroeger werd er pas met medicijnen gestart als het aantal CD4-cellen daalde tot een bepaald niveau. Tegenwoordig wordt geadviseerd meteen na de diagnose te beginnen met hiv-medicatie. Dit is niet alleen goed voor iemands gezondheid maar ook ter voorkoming van verdere verspreiding van hiv, omdat het virus dusdanig wordt geremd dat overdracht niet meer mogelijk is.

Gaan er nog mensen dood aan de gevolgen van AIDS?

Helaas wel. Volgens cijfers van de Stichting Hiv Monitoring (SHM) sterven er in ons land jaarlijks nog zo’n 50 mensen aan de gevolgen van aids. In de meeste gevallen zijn dit mensen bij wie in een erg laat stadium hiv wordt geconstateerd.

Loop iedereen hiv op die eraan is blootgesteld?

Nee, dat hoeft niet per se. Je kunt zijn blootgesteld aan het virus en toch niet hiv-positief worden. Dit is bijvoorbeeld het geval bij iemand die op PrEP zit, en onbeschermde seks heeft met iemand met een hoge virale lading. PrEP beschermt je dan tegen hiv. Er zijn ook enkele individuen die na blootstelling aan het virus niet door hiv geïnfecteerd kunnen raken. Deze mensen missen een bepaald gen, waardoor het hiv-virus lichaamscellen niet kan binnendringen.

 

LET WEL, dat u met PrEP niet bent beschermd tegen soa's, of tegen een hiv streng die resistent is tegen de middelen tenofovirdisoproxil of emtricitabine. U kunt dan ondanks de PrEP het hiv virus oplopen. PrEP beschermd u niet tegen het hiv-2 virus. Wanneer een persoon geen resistentie heeft tegen de beide middelen in Truvada dan is het risico NUL.

U krijgt dan niet Truvada voorgeschreven. De octrooien op dit middel zijn verlopen en dit middel, een tablet met twee hiv remmers, is generiek beschikbaar en u krijgt dan ook een generieke variant van dit middel. U dient het middel zelf te betalen wat u gemiddeld tussen de 30 á 40 euro per maand kost. U kunt kiezen voor het merk Truvada, maar deze kost €248,75 per 30 dagen.

Wat is UNDETECTABLE/ONDETECTEERBAAR?

Als het hiv-virus niet meer te meten is in je bloed dan is iemand ondetecteerbaar ofwel undetectable. Met de huidige meetapparatuur heeft iemand een ondetecteerbare virale lading wanneer er minder dan 20 virusdeeltjes per ml.3 bloed zijn.

 

Wat is het verschil tussen 'NIET MEETBARE VIRAL LOAD' en 'ONDERDRUKTE VIRAL LOAD'?

Met ‘niet meetbaar’ wordt een viral load van minder dan 50 virusdeeltjes per milliliter bloed bedoeld (tegenwoordig zijn er zelfs testen die tot 20 virusdeeltjes per milliliter bloed kunnen meten, maar wij houden de grens van 50 aan), Met ‘onderdrukt’ bedoelen we een viral load van minder dan 200 virusdeeltjes per milliliter bloed. Zowel als je viral load niet meetbaar is, als wanneer deze onderdrukt is kun je hiv niet overdragen via seks.

 

Wat is 'VIRAL LOAD' dan?

Viral load geeft de hoeveelheid virusdeeltjes per milliliter bloed weer. Met ‘virusdeeltjes’ wordt hiv-RNA bedoeld. Als dit onder de 50 komt dan spreken we van ‘niet meetbaar’. Als de viral load onder de 200 komt spreken we van ‘onderdrukt’. In beide gevallen geldt n=n.

Is er wetenschappelijk bewijs voor de N=N?

Ja. Er zijn verschillende wetenschappelijke studie die n=n onderbouwen zoals:

  • HPTN 052: uit 2011/2015. In de HPTN 052-studie werden 1.763 heterokoppels geïncludeerd, waarbij de ene partner hiv had en de andere niet.
  • PARTNER 1: uit 2016. Hier werden 888 koppels gevolgd, waarvan de ene hiv had en de andere niet. 551 koppels waren heteroseksuelen en 337 koppels waren homoseksuelen. In totaal vond er 58.000 keer seks zonder condoom plaats.
  • Opposites Atrract: uit 2017. In de Opposite Attract-studie werden 343 homoseksuele koppels uit Australië, Thailand en Brazilië gevolgd. Er vond ongeveer 12.000 keer condoomloze seks plaats.
  • PARTNER 2: uit 2018. In deze studie werden 783 homoseksuele koppels gevolgd en er vond zo'n 75.000 keer condoomloze seks plaats. De resultaten werden onlangs gepresenteerd in het wetenschappelijk blad The Lancet, zie hier.

Daarnaast zijn er honderden (inter)nationale organisaties die deze boodschap ondersteunen en uitdragen, check www.preventionaccess.org om te bekijken wie dat zijn. In dit artikel in het wetenschappelijk blad The Lancet staat een goede samenvatting.